ARBEID:
DE MENSELIJKE MAAT
Geen rechtsgebied zo maatschappelijk relevant als het arbeidsrecht. Oude waarden – zoals lifetime employability – lijken al afgeschreven, terwijl we de nieuwe waarden nog aan het definiëren zijn. Het zorgt voor een levendig maatschappelijk en politiek debat. Waar ligt bijvoorbeeld de grens tussen privé en zakelijk? Nieuwe technologieën verleiden ons tot een vervaging van die grens. Maar is dat ook wat we willen? Voortdurend veranderen onze opvattingen over werk en dus ook het arbeidsrecht.
Snel veranderend landschap
Bij VDDB voelen wij ons thuis in dat snel veranderende landschap. We strippen elke kwestie tot de kern en gaan op zoek naar de menselijke maat. Bij een arbeidsverhouding is het net als bij een relatie tussen twee personen. Ook dat gaat met pieken en dalen. We reiken manieren aan om die dalen te overwinnen. Tegelijkertijd vinden we dat niemand veroordeeld hoeft te zijn tot een ander. Als het niet meer werkt, moet ook een arbeidsrelatie beëindigd kunnen worden. Ook dan zijn we er en zorgen ervoor dat dit op de juiste manier gebeurt. En onder de juiste voorwaarden.
MEDIATION:
NAAR EEN CONSTRUCTIEVE SAMENWERKING
We maken het vaak mee. Wie gelijk krijgt van de rechter, voelt zich zelden een winnaar. Het geschil is zo hoog opgelopen dat een derde partij de belangrijkste beslissing moet nemen. En dat heeft altijd zijn prijs. Zowel letterlijk - denk aan de proceskosten - als figuurlijk. Terwijl niemand zat te wachten op een slepend conflict en de negatieve energie die erin is gaan zitten.
Zelf de regie
Daarom geloven wij bij VDDB in de kracht van mediation. In veel gevallen werkt dat beter dan een gang naar de rechter. De beste oplossingen komen als partijen ondanks alles in gesprek blijven en zelf de regie houden. Wij werken actief aan een constructieve samenwerking. Ook bij een hooglopend conflict zien wij gemeenschappelijke belangen. Van daaruit bouwen we verder. Snel, praktisch en resultaatgericht.
MEDEZEGGENSCHAP:
WINST VOOR ALLE STAKEHOLDERS
Medezeggenschap is het borgen dat werknemers of cliënten kunnen meepraten over de vraagstukken in de organisatie die hen aangaan. Dat klinkt mooi in theorie, maar werkt vaak matig in de praktijk. Sommige bedrijven of instellingen gaan vanuit relatieve onbekendheid organisatorisch onhandig met medezeggenschap om. Of erger: partijen blijken elkaar niet te vertrouwen. Met name dat laatste leidt er vaak toe dat bestuurders terugvallen op oude mores. Diegene met de meeste strepen op de schouder bepaalt, ruimte voor overleg wordt geëlimineerd. Dat is een gemiste kans.
Beslissingen met draagvlak
Iedere bestuurder kan zich gelukkig prijzen met werknemers of cliënten die zich op constructieve wijze uitspreken over actuele vraagstukken. Zoals iedere raad op zijn beurt blij kan zijn met een bestuurder die openstaat voor inspraak. Het leidt tot beslissingen met draagvlak van hoog tot laag. Bij VDDB zijn wij ervan overtuigd dat met goede medezeggenschap veel winst valt te behalen, voor alle stakeholders.
ONDERNEMING:
WEDERZIJDS VERTROUWEN ÉN HELDERE AFSPRAKEN
Wederzijds vertrouwen is het startpunt van iedere professionele samenwerking. Met aan de basis heldere afspraken. Niets zo frustrerend als een samenwerking die wervelend begint, maar verzandt door onuitgesproken verwachtingen, gebrek aan structuur en gekissebis over wie daar dan schuld aan heeft.
Geen juristenidioom
Daarom helpen wij bij VDDB organisaties met de juridische inrichting van hun organisatie, de corporate governance en het opstellen van contracten. Daarbij hanteren we geen proza in stekelig juristenidioom, maar maatwerk in klare taal.